- Com es financen les entitats del sector públic institucional?
- Què és el pressupost de la Generalitat?
- Quina relació hi ha entre el pressupost de les entitats i el de la Generalitat?
- Quin sistema de comptabilitat s'aplica a les entitats del sector públic?
- D'on prové el patrimoni de les entitats?
- Quin règim jurídic s'aplica al patrimoni de les entitats?
Com es financen les entitats del sector públic institucional?
En els termes previstos en la legislació de finances públiques i de patrimoni, les entitats del sector públic institucional de l’Administració es poden finançar amb els recursos següents:
• Transferències i aportacions de fons propis amb càrrec als pressupostos de la Generalitat de Catalunya.
• Els ingressos propis que percebin com a contraprestació per les activitats que realitzin, en virtut de contractes, convenis o disposició legal, per a la Generalitat, altres entitats públiques o privades o per als particulars.
• L’alienació dels béns i els valors del patrimoni propi.
• El rendiment procedent dels béns i els valors.
• Les aportacions voluntàries, donacions, herències i llegats i altres aportacions a títol gratuït d’entitats privades o de particulars.
• Els ingressos rebuts de persones físiques o jurídiques com a conseqüència del patrocini d’activitats o instal·lacions
• La recaptació de tributs, preus públics i privats i els altres ingressos de dret públic o privat que estiguin autoritzats a percebre.
• Les operacions de crèdit o endeutament en qualsevol modalitat, en els termes previstos en la legislació de finances públiques.
• Les transferències, subvencions aportacions de fons propis d’altres ens públics.
Què és el pressupost de la Generalitat?
És el pla econòmic i financer associat a l’estratègia del Govern que indica quant i en què es pot gastar com a màxim, així com els ingressos previstos per finançar aquesta despesa.
Actua com a instrument de planificació, control i avaluació de les actuacions de les unitats, organismes i entitats del sector públic de la Generalitat de Catalunya.
El pressupost te caràcter anual i especifica les previsions d’ingressos que s’esperen obtenir i les despeses que com a màxim es podran reconèixer durant l’exercici.
Es reflecteix en una llei, elaborada pel Govern i aprovada pel Parlament.
Quina relació hi ha entre el pressupost de les entitats i el de la Generalitat?
Les entitats elaboren i aproven internament el seu propi pressupost d’ingressos i despeses, d’acord amb el corresponent Contracte programa, si n’hi ha, o el Pla anual d’activitats i les directrius generals de l’Administració sobre l’assignació de recursos públics procedents d’aquesta.
Aquest pressupost s’integra dins el de la Generalitat, que aprova el Parlament de Catalunya. La seva gestió es regeix per les disposicions contingudes en les lleis pressupostàries, i per la normativa de finances públiques de la Generalitat de Catalunya.
Quin sistema de comptabilitat s'aplica a les entitats del sector públic?
L’Ordre VEH/137/2017, de 29 de juny, pel qual s’aprova el Pla general de comptabilitat pública de la Generalitat de Catalunya (PGCPGC) estableix, amb caràcter general, els plans de comptabilitat que s’apliquen al sector públic de la Generalitat de Catalunya, en funció de la forma jurídica de l’entitat, i els seus plans especials.
No obstant això, amb l’autorització prèvia de la Intervenció General, les entitats que es financen majoritàriament amb ingressos obtinguts com a contrapartida del lliurament de béns o la prestació de serveis sota condicions comparables a les de mercat poden regir-se pel Pla general de comptabilitat de l’empresa (PGC), tal com es regeixen les societats mercantils amb participació majoritària, directa o indirecta, de la Generalitat de Catalunya.
Les entitats del sector públic de la salut que gestionen serveis sanitaris per compte de l’Administració de la Generalitat de Catalunya en règim de mercat intern regulat, els consorcis reconeguts com a centres CERCA i l’ICREA, d’acord amb el règim d’autonomia de gestió que els atorga la normativa vigent, poden regir-se pel PGC.
Finalment, les entitats sense ànim de lucre es regeixen pel Decret 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Pla General de Comptabilitat de les entitats sense ànim de lucre subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya.
D'on prové el patrimoni de les entitats?
Les entitats del sector públic de l’Administració de la Generalitat poden tenir patrimoni:
• Propi adquirit amb recursos propis o procedents d’herències, donacions i llegats.
• Cedit en ús, afectat al servei, adscrit a les entitats, o en règim de concessió administrativa per part de l’Administració de la Generalitat o d’altres administracions públiques.
Quin règim jurídic s'aplica al patrimoni de les entitats?
L’ús i la gestió del patrimoni de les entitats es regeix per:
• Les facultats que en cada cas els atorguen les normes aplicables a les entitats per raó de la seva naturalesa jurídica.
• El Decret legislatiu 1/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de patrimoni de la Generalitat de Catalunya.
• La Llei 33/2003, de 3 novembre, del patrimoni de les administracions públiques, en els termes establerts a la seva disposició final segona.
• El Reglament general de la Llei 33/2003, de 3 novembre, del patrimoni de les administracions públiques, aprovat pel Reial decret 1373/2009, de 28 d’agost, en els termes establerts a la seva disposició final única.