La Direcció General de Funció Pública promou la integració laboral de persones amb discapacitat a la funció pública a través de dues vies:
- L'anomenada via de reserva. D’acord amb la normativa vigent sobre l’oferta d’ocupació pública, s’ha de reservar una quota no inferior al 7% per a persones amb discapacitat. D’aquest 7%, el 2% de les places s’han de reservar per a persones amb discapacitat intel·lectual i el 5% restant de les places s’han de reservar per a persones que acreditin qualsevol altre tipus de discapacitat.
Requisits: tenir acreditada la condició legal de persona amb discapacitat amb un grau igual o superior al 33%.
Forma d’accés: oposició.
- El Programa DIL promou la integració de persones amb discapacitat intel·lectual a la Generalitat de Catalunya a través de convocatòries específiques de concurs de mèrits i capacitats per accedir a llocs de treball de caràcter fix.
Destaquem
-
Accés a la funció pública per la via de reserva
Accediu a la informació sobre els requisitis i la normativa que regula l'accés per la via de reserva.
A persones en edat laboral que acreditin una discapacitat intel·lectual amb un grau mínim del 25%, derivada exclusivament d’un retard mental, mitjançant el certificat expedit per l’òrgan competent, i que puguin desenvolupar les tasques pròpies del lloc de treball sense necessitat d’una supervisió constant.
Mitjançant la convocatòria pública de concurs de mèrits i capacitats. Es valora l’experiència professional i la formació dels aspirants. No hi ha prova. Només s’examinen de llengua catalana els aspirants que no acreditin el nivell A2. En aquest cas, se’ls farà una prova oral.
Aquests treballadors duen a terme tasques de suport d’acord amb diferents perfils:
–Telefonista (grup D)
–Guarda (grup E)
–Netejador (grup E)
–Ajudant d’ofici - serveis generals (grup E)
Contracte laboral fix de jornada reduïda de 25 hores setmanals. Està regulat pel VI Conveni col·lectiu únic d’àmbit de Catalunya del personal laboral de la Generalitat de Catalunya.
La metodologia emprada és la mediació laboral. Es fa un seguiment individualitzat de cada treballador o treballadora en el seu lloc de treball per part del personal tècnic en inserció laboral del Servei de Prevenció, Salut laboral i Polítiques Socials de la Direcció General de Funció Pública. Aquest seguiment es fa amb la col·laboració del referent laboral.
El referent laboral és un company o companya proper de l’entorn de treball que vetlla per l’adaptació del treballador o treballadora. Li explica les tasques que ha de fer i les supervisa, i actua com a facilitador de les seves relacions interpersonals a la feina. És el mediador amb el personal tècnic en inserció i una de les principals fonts d’informació per poder dur a terme els seguiments laborals corresponents.
El personal tècnic en inserció laboral vetlla per l’adaptació al lloc de treball dels treballadors. Assessora l’entorn laboral on treballa la persona amb discapacitat i el personal referent d’aquests treballadors. Es coordina amb l’entorn familiar i associatiu que dona suport al col·lectiu, si és necessari. El personal tècnic en inserció laboral fa els seguiments periòdics amb el treballador o treballadora i l’entorn laboral per tal de recollir dades sobre la seva evolució i fer propostes de millora.
Sí, hi ha una oferta de formació contínua adaptada a les seves necessitats que s’organitza en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Aquesta formació es planifica i programa anualment mitjançant la detecció de les necessitats formatives d’aquests treballadors. En la mesura de les seves capacitats i necessitats, aquests treballadors també poden optar a la formació programada pel seu Departament.
1. Obtenció de la plaça.
2. Entrevista d’acollida amb el personal tècnic en inserció laboral i signatura del contracte.
3. Formació d’acollida a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.
4. Incorporació al lloc de treball (acompanyats pel personal tècnic en inserció laboral).
5. Procés d’adaptació al lloc de treball (acompanyats pel personal tècnic en inserció laboral i amb la col·laboració del personal referent).
6. Seguiments periòdics de valoració de l’adaptació.
Borsa de treball corresponent a les persones que han aprovat sense plaça la darrera convocatòria del procés selectiu de nou accés restringit per proveir 24 places en règim de personal laboral fix (Resolució GAH/2479/2017, de 19 d’octubre)
Llistat 1: Bloc de discapacitat del 25 al 29% (data d'actualització: 30.09.2019)
Llistat 2: Bloc de discapacitat del 30% o més (data d'actualització: 30.09.2019)
Processos de selecció anteriors:
Resolució GAH/2479/2017, de 19 d’octubre, de convocatòria del procés selectiu de nou accés restringit per proveir 24 places en règim de personal laboral fix.
Resolució GAP/1513/2008, de 23 de maig, de convocatòria del procés selectiu de nou accés restringit per proveir 33 places en règim de personal laboral fix.
Resolució GAP/1266/2005, de 25 d'abril, de convocatòria del procés selectiu de nou accés restringit per proveir 31 places en règim de personal laboral fix.
Resolució GAP/1257/2004, de 21 d'abril, de convocatòria del procés selectiu de nou accés restringit per proveir 14 places en règim de personal laboral fix.
Concursos anteriors:
Resolució GAH/2330/2016, de 17 d’octubre, de convocatòria de concurs de canvi de destinació per a la provisió de llocs de treball de personal laboral fix de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 7231, de 21.10.2016)
Resolució GAP/3418/2007, de 8 de novembre, de convocatòria de concurs de canvi de destinació per a la provisió de llocs de treball de personal laboral fix de la Generalitat de Catalunya.